Dnes vás zveme na tradiční čaj o páté. Oprašte čajové soupravy a oblečte se do svátečního. Ano dnes bude řeč, mimo jiné o černém čaji. Čím se vlastně liší od zeleného a který je zdravější? Pojďme se na to podívat postupně.

Černý i zelený čaj jsou vyrobeny z listů čajovníku čínského. Hlavní rozdíl mezi nimi je ve způsobu zpracování. Černý čaj prochází tzv. fermentací. To znamená, že leží hodinu až dvě rozložený ve velmi tenkých vrstvách při přesně dané vlhkosti a teplotě kolem 28 °C, kdy probíhá nejúčinnější oxidace enzymů. V průběhu tohoto procesu se mění vlastnosti čaje především následná barva, síla a jasnost čaje.
Obecně bychom mohli říct, že zelený čaj je zdraví prospěšnější než černý. Jednak proto, že mu díky absenci fermentace zůstává řada blahodárných látek, ale také proto, že na rozdíl od černého čaje nemá dehydratační účinky.
Oba čaje ale samozřejmě mají svá nesporná pozitiva.
Černý čaj (v Číně nazývaný červený) má v rámci Evropy dlouhou tradici, jelikož byl svého času jediný dovážený – zelený čaj v průběhu dlouhých cest přišel o své aroma, a byl znehodnocen.
Díky fermentaci, má černý čaj vysoký obsah kofeinu a působí na lidské tělo velmi povzbudivě. Dále najde užití v uklidnění žaludku, snižuje hladinu cholesterolu a glukózy.
Zelený čaj se ve východní medicíně se používá již po staletí. Výrazně zlepšuje náladu a dodává energii, obsahuje celou řadu vitamínů, minerálních látek a aminokyselin. Mezi jinými prospěšnými látkami obsahuje catechin který působí jako silný antioxidant.
Má antibakteriální a dezinfekční účinky, posiluje obranyschopnost a imunitu.
Pokud si tedy chcete co nejlépe začít svůj den, něco udělat pro své zdraví a vyzkoušet vznešenou anglickou tradici, je tato dvojice čajů přesně pro vás.
Dobrou chuť…