Mleté kávy

06.12.2020

Nemusíte vlastnit drahý kávovar, ani kávu "trápit" nekvalitní přípravou. Díky kreativitě výrobců kávy Monte si můžete skvělou kávu v pohodlí svého domova připravit jiným - originálním způsobem. 

Je pouze na Vás, jestli preferujete pravou tureckou, či překapávanou kávu, nebo jestli se rozhodnete pro přípravu v moka konvičce. V následujícím článku Vás zveme na krátkou exkurzi týkající se těchto, u nás netradičních, příprav těchto lahodných nápojů.


Caffé Turko 250g

Aroma: 8/10; Sladkost: 6/10; Intenzita: 9/10

Caffé Turko je nejlepší volba především pro milovníky domácí turecké kávy. Pečlivě vybraná zrna z Brazílie se svojí specificky nasládlou chutí jemně kontrastují s exotickými tóny, kterými se vyznačuje káva z asijského Vietnamu. Výsledkem je neopakovatelný zážitek z chuti kávy, kterou si zamilujete. Je fantastická jako příjemný start do nového dne, která vás zaručeně probudí a dodá vám spoustu energie.

Doporučená příprava: 

Několik lžiček kávy nasypeme do džezvy a nalijeme do ní studenou vodu. Pokud pijeme sladkou kávu, přidáme 1 - 2 lžičky cukru. Důkladně promícháme a přivedeme k varu.

Káva se po chvíli zpění a naplní džezvu až po okraj. Když k tomu dojde, džezvu odstavíme a pěnu pomocí lžičky dáme na dno předem připravených hrnečků. Zahřátí a přivedení kávy k varu opakujeme ještě dvakrát, s tím rozdílem, že pěnu z džezvy již nevybíráme - odstavíme kávu, necháme pěnu opadnout a pak ji opět přivedeme k varu.

Vzniklý nápoj rozlijeme do připravených šálků.

Pravou tureckou kávu můžeme dle chuti ozvláštnit kardamomem, skořicí, nebo hřebíčkem.

POZNÁMKA:

Caffé Turko si samozřejmě můžete připravit i běžnějším (pro Českou republiku typickým) způsobem, kdy nasypeme jednu, nebo několik lžiček mleté kávy do šálku, zalijeme vroucí vodou a dle chuti osladíme.

Caffé Filter 250g (100% arabica)

Aroma: 9 /10; Sladkost: 8/10; Intenzita: 5/10

Caffé Filter je kombinací kolumbijské a brazilské arabiky s ovocnými tóny a lehkou ozvěnou čokoládové chuti, která je specifická především svou jemností. Je ideální pro přípravu filtrované kávy i u vás doma a jistě s ní u večerního posezení ohromíte nejednoho znalce.

Doporučená příprava:

Vložte do dripperu filtr a velmi důkladně ho propláchněte horkou vodou. Tento krok je velmi důležitý - filtr díky němu ztratí svoji "papírovou" chuť, která by vaši kávu velmi negativně ovlivnila. Položte dripper na konvičku nebo šálek a do filtru nasypejte namletou kávu. Kávu zalijte horkou vodou tak, aby byla ve filtru celá potopená a vyčkejte. Po protečení celého objemu nápoje pečlivě propláchněte dripper a užijte si svoji kávu.

Káva je vhodná také k přípravě ve french pressu.


Caffé Moka 250g

Aroma: 7 /10; Sladkost: 7/10; Intenzita: 6/10

Kávová zrna, ze kterých je vytvořena směs Caffé Moka představuje to nejlepší, co mohou v tomto oboru nabídnout Brazílie, Kolumbie a Indie. Káva, namletá na míru potřebám přípravy v moka konvičce, potěší hravými ovocnými a čokoládovými tóny, jemně oříškovou vůní a jistě vám rozjasní každé odpoledne.

Doporučená příprava:

Filtr ve středním dílu konvičky naplňte po okraj, nebo po rysku. Kávu zarovnejte, ale neupěchovávejte, ani jinak nestlačujte a pečlivě očistěte okraje filtru. Do spodní části konvičky nalijte teplou (nikoliv však vroucí!) vodu a oba díly konvičky pečlivě sešroubujte.

Postavte konvičku na vařič. Po několika minutách varu na mírném ohni začne voda probublávat přes kávový filtr a v horní nádobce se začne měnit v lahodnou kávu.

Snažte se konvičku odstavit z vařiče před dokončením extrakce - tzn.: v okamžiku kdy uslyšíte výrazný "bublavý" zvuk. Extrakci lze zastavit i tak, že se moka konvička ponoří po dokončení do studené vody.

Všechny zmíněné kávy jsou prodávány v praktickém malém, znovu uzavíratelném balení, které je pro domácí použití ideální. Poskytuje Vám jistotu, že káva nevyčichne dříve, než ji spotřebujete.

Dobrou chuť.